≡ Menu

Dieta in pancreatita

dieta in pancreatitaDieta in pancreatita.

Odata diagnosticata pancreatita fie in forma acuta fie in cea cronica regimul tau de viata se va modifica. Cea mai importanta modificare va fi cea a regimului tau alimentar. In general pacreatita acuta are ca  si cauza  consumul excesiv de alcool, peste 75% din cazuri sau de pietre la vezica biliara. Alte cauze pot fi traumatismele abdominale, interventiile chirurgicale nereusite, nivelul mare de trigliceride sau calciul scazut in sange.

In cazul pancreatitei acute in general nu se mai permite alimentarea orala. Aportul de alimente se reia in 3-4  zile si doar sub suprveghere medicala.

Dieta in pancreatita

Exclude consumul de grasimi si zahar. Se vor evita excesele alimentare si mesele copioase. Se poate tine regimul indicat in bolile de ficat. Se va prefera un regim cu predominanta lacto-vegetarian. Nu consuma alcool sub nici o forma!
Ce NU ai voie:

Carnea grasa, produsele din carne de porc si derivatele acestuia, pestele gras si afumat, margarina, ciupercile, afumaturile, mezelurile, alimentele prea condimentate, alimentele prajite, conservele, aluatul de patiserie, placintele, ciocolata, muraturile, maioneza, icrele, ceaiul tare, cafeaua, cacaua, frisca, cremele din prajituri, alimentele prea dulci sau prea sarate.

Cand tii dieta in pancreatita ai voie sa mananci:

Produse lactate, carne de vita si de peste fara grasime, albus de ou, ulei de masline. Acestea contin albumine si substantele lipotrope (care degradeaza grasimile) cu rol important in refacerea structurii pancresului, ficatului si tesuturilor.  Can urmezi o dieta in pancreatita mai poti consuma si: supe de legume, branza de vaci proaspata, compot, iaurt, fulgi de ovaz cu lapte, piure de cartofi, supe creme de legume, paine de secara, peste cu legume.

 Cum mananci cand tii dieta in pancreatita?

Vei avea intre cinci si sase mese pe zi, aproximativ egale ca volum. Alimentele nu trebuiesc ingerate rapid ci din contra cu cat mai incet cu atat mai bine. Trebuie sa eviti cosumul de lichide in timpul mesei pentru a nu dilua enzimele digestive

Dieta in pancreatita este obligatorie  in procesul de vindecare. Intreaba medicul de familie sau dupa caz medicul sepecialit despre pasi ce trebuiesc urmati si desptre personalizarea dieta in pancreatita.