≡ Menu

Dieta in pancreatita cronica

dieta-pancreatita-cronicaDieta in pancreatita cronica este esentiala deoarece aceasta afectiune pune in pericol viata bolnavului.

 

Pancreatita cronica reprezinta inflamatia pancreasului, iar pancreatita acuta inflamatia acuta a acestuia.

 

Pancreatita este o afectiune grava ce impune spitalizare de urgenta a bolnavului si respectarea cu strictete a indicatiilor medicale.

In ultimii ani numarul suferinzilor de pancreatita a crescut, ca factori determinanti fiind alcoolul, narcoticele, anumite medicamente luate fara avizul medicului si in exces, probleme ale tiroidei, dar si factorii ereditari pot fi socotiti vinovati.

Ca si dieta in pancreatita cronica sau acuta este bine de stiut ca in primele zile nu se consuma niciun fel de aliment, doar apa plata in cantitatea si la intervalul recomandat de medic.

Dupa stabilizarea bolnavului si externare, este necesar sa aiba o dieta pentru pancreatita cronica de care sufera, pe care sa o respecte in tocmai.

  • In alimentatie se vor introduce alimente cu continut crescut de albumine, cum ar fi albusul de ou, lapte, carne slaba.
  • Se va elimina din alimentatie sarea de bucatarie.
  • Se vor elimina grasimile si unele alimente ce stimuleaza secretiile stomacului si pancreasului, cum ar fi: alcool, condimente, conserve, ciuperci, orice aliment preparat cu grasimi, muraturi, ciocolata, sosuri, slanina, cafea, ciocolata, placinta.
  • Este bine sa consumi alimente lichide si semilichide sau legume rase, fiind mai usor tolerate de celelalte organe.
  • Mesele sa fie in cantitati reduse si dese, alimentele sa fie mestecate incet.
  • Sunt indicate supe de legume, carne de vitel, gaina, paine din faina de grau uscata, cartofi, morcovi, sfecla rosie, iaurt.
  • Se vor exclude alimentele care fermenteaza si produc balonare sau gaze, gen fasole, mazare, varza, bauturi carbogazoase.

Dieta in pancreatita acuta sau cronica trebuie sa respecte intocmai indicatiile medicului curant, fiind o afectiune grava, care se trateaza in spital.